Voeding in de zorg

Eten en drinken vormt een belangrijk aspect van de zorg: ondervoeding, uitdroging, overgewicht en een gezonde leefstijl. Ook kan voeding een middel zijn om met elkaar in contact te komen, samen te werken en te genieten. Door samen te koken bijvoorbeeld. Aantal tips voor onder andere kleinschalig wonen waarbij wij vanuit Maxivers/VHC Jongens workshops kunnen geven aan Zorginstellingen zowel grootverbruik als kleinschalig wonen.

Wij geven keukenpersoneel in de zorg een aantal tips en inspiratie om eten en drinken in de zorg naast voedzaam ook een moment van geluk mee te geven.

Wij laten wanneer de situatie het toelaat de bewoners/ cliënten meedenken en geven tips over het meekoken van bewoners

Voor de ene cliënt zal samen koken misschien alleen bestaan uit toekijken, maar anderen kunnen wellicht helpen bij het schillen van de aardappelen, het wassen van de groenten of het bakken van het vlees. Helpen kan bijdragen aan het prikkelen van de fijne motoriek, maar ook toekijken heeft positieve effecten. Samen koken en het zien en ruiken van eten, vergroot de eetlust. Daarbij kan het heel gezellig zijn en geeft het aanknopingspunten voor een gesprek over eten en koken van vroeger.

Aantal tips die wij met U kunnen uitwerken zodat het aantrekkelijker en efficiënter werken wordt bij uw instelling:

  1. Laat bewoners meedenken over het menu. Zo krijgen ze te eten wat ze lekker vinden en jij doet gelijk inspiratie op.
  2. Laat de bewoner bijvoorbeeld het toetje voor die dag kiezen.
  3. Vraag eens of bewoners nog recepten van vroeger hebben.
  4. Kunnen en willen bewoners helpen bij het klaarmaken van de maaltijd? Zorg dan dat je op tijd begint. Vaak gaat schillen, snijden of wassen wat langzamer.
  5. Bewustwording gezonde voeding door met geselecteerde regionale producten te werken

Maxivers kan hierbij een aantal workshops faciliteren om uw zorginstelling hierin te ondersteunen